Product toegevoegd aan bestelling
Winkelwagen

reMYND

Twee jaar geleden kwamen we in contact met reMynd, een spin-off van de KU Leuven die zich bezighoudt met de ontwikkeling van behandelingen tegen eiwit misvouwingsziekten zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en diabetes. In Bio-incubator Leuven, waar reMYND gevestigd is, werken de meeste “bewoners” samen met Altec voor identificatie in hun labo’s. Altec was ter sprake gekomen tijdens gesprekken die men had met één van de naburige biotechbedrijven.

Praktijkfoto's

Zoektocht naar gebruiksvriendelijkheid

Vóór reMYND beroep deed op Altec om het labelgebeuren op punt te stellen hadden ze reeds een labelsysteem in huis. Ondanks het feit dat men geïnvesteerd had in een printsysteem, heersten er nog tal van problemen. Het was te moeilijk om verbruiksmateriaal te wisselen op de printer. Hierdoor werd er tijdverlies en ongemak gecreëerd wanneer er “snel” een label moest geprint worden. Dit leidde uiteraard telkens tot ongenoegen van de gebruikers. Daarnaast liep er vaak softwarematig wat mis, meestal was dit te wijten aan de sturing naar de printer. Het gebrek aan een mogelijkheid tot het flexibel kunnen aanpassen van lettertype of-grootte zorgde voor frustraties. Er waren dus talrijke belemmeringen waar rekening mee diende gehouden te worden bij het opmaken van de lay-out. Algemeen konden we stellen dat instabiele communicatie tussen het software gedeelte en de labelprinter, maakten dat er telkens opnieuw soortgelijke problemen optraden.

Specifieke vereisten voor labo-onderzoek

In eerste instantie kon er met het toenmalige systeem geen oplossing geboden worden voor alle labeltoepassingen die er waren. Daarnaast was het beschikbare labelmateriaal ook niet aangepast aan de diverse omgevingen en omstandigheden in een labo. Het labelmateriaal dat gebruikt werd om op tubes te kleven was niet dun genoeg, waardoor het label in de weg zat bij het plaatsen van losse tubes in een well plate format. De labels waren niet voorzien om te kleven op cryotubes, waardoor men een aparte transparante plakband moest gebruiken zodat de labels beschermd bleven en niet loskwamen. Er waren nauwelijks labelformaten beschikbaar, het aanbod was zeer beperkt. Daardoor kon men niet anders dan noodgedwongen alternatieven te hanteren zoals bijvoorbeeld het manueel beschrijven van tubes.

Nood aan geautomatiseerde oplossingen

Wanneer er wél een mogelijkheid was om een tube te voorzien van een label rondom, dan bleef de markering van het dopje een probleem. Het dopje kunnen identificeren, is echter een belangrijk aspect voor reMYND. Dus ging men meestal met een stift aan de slag om bovenop het dopje informatie aan te brengen. Men had geen oplossing voor het markeren van draagglaasjes (immunohistologie), waardoor ook deze met de hand moesten beschreven worden. Er was helemaal geen oplossing voor het markeren van dozen die in de vriezer werden opgeslagen. Door het vocht en de koude kwamen de labels los. Op een bevroren ondergrond kunnen kleven was al helemaal geen optie. Ook verpakkingen van chemische producten werden manueel beschreven bij gebrek aan een andere (GHS conforme) oplossing.

ATP-300 Pro als oplossing

Na een grondige analyse konden we alle wensen van de klant verzamelen en herleiden tot 1 printsysteem, namelijk de ATP 300 Pro printer in combinatie met onze standaard software. Men koos voor een netwerk-compatibele oplossing, waarbij zowel de printer als de software via het netwerk beschikbaar was voor elke gebruiker die er gebruik van wilde maken. De kracht van de oplossing die werd neergezet bij reMYND zit in het samengaan van verschillende componenten.

In eerste instantie een printer die ze heel gemakkelijk kunnen manipuleren, zonder frustraties wanneer ze labelrollen of transferlint moeten vervangen. Daarbij aansluitend ook een standaard softwarepakket dat de klant zelf heel eenvoudig kan customizen in functie van de toepassing. Bij de opstart was Altec ter plaatse voor zowel de installatie als het verzorgen van een uitgebreide training. Er werden een aantal labelsysteempjes geconfigureerd in de software, met het doel om iedere werknemer op basis van een afgelijnde user interface labels te laten printen. Het voordeel hiervan is dat niemand de software echt moet kennen om labels te kunnen printen. Dit is het uitgangspunt. Een gebruiker moet ongeacht zijn toepassing de geschikte labels vlot kunnen plaatsen op de printer, vervolgens de software kunnen starten, waarna hij na een paar seconden opnieuw naar de printer moet kunnen wandelen om zijn gewenste labels te kunnen oppikken, zodat hij zijn activiteiten kan verderzetten. Inmiddels hebben de medewerkers die deelnamen aan de software-opleiding zelf heel wat extra configuratie aangemaakt zodat nagenoeg iedereen bij reMYND zijn eigen label in een handomdraai kan afdrukken.

Gebruik van het juiste materiaal

Naast het printsysteem zelf, zijn er uiteraard de labels die het totaalverhaal doen kloppen. Alle oorspronkelijke labeltoepassingen die de klant beoogde én zelfs nog een aantal extra’s konden waargemaakt worden met de ATP printer.

Markeringen van zowel kleine als grote tubes:
Dunne labels die niet hinderen bij manipulatie van de tube en die bovendien perfect blijven kleven wanneer ze in contact komen met droog ijs, nat ijs en vloeibare stikstof. Ook voor identificatie van het dopje is er een pasklare oplossing, namelijk ronde labels die eveneens bestand zijn in de verschillende omstandigheden waaraan de tube blootgesteld wordt.

Identificatie van draagglaasjes:
Het chemisch resistente P407 materiaal is met zijn standaardformaat van 23X19MM precies gepast om te kleven op slides. Het label blijft perfect kleven en de tekst blijft prima leesbaar doorheen de processen waarbij er blootstelling is aan o.a. ethanol en xyleen.

Markering van diverse opslagmedia die zich in diepgevroren toestand bevinden:
Het doel is om van deze verpakkingen (meestal kunststof ondergrond) even ijsvrij te maken, waarna er een label moet gekleefd worden zonder verdere manipulatie. In dit opzet slagen we perfect met de P516 labels.

Chemische producten – GHS:
Buffers met chemische producten worden inmiddels voorzien van GHS conforme labels waarbij alle nodige veiligheidsvoorlichting en interne informatie op eenzelfde label geprint wordt.

Labelen van muizenkooien:
De betreffende informatie per muis wordt op basis van de informatie uit de database op het “cage label” geprint.

Heeft u verdere vragen omtrent dit project, of hoe onze ATP labelprinter de identificatienoden binnen uw bedrijf kan gaan invullen?

Aarzel zeker niet ons te contacteren. Wij helpen u graag verder!

Wil je meer weten over labelprinters, labels of software? Bel naar 02 270 34 88 of laat je gegevens hieronder achter en we bellen je graag terug voor een advies op maat!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.